Térkőrakó gép

A térkő burkolatok esetében visszatérő kritika, hogy a kivitelezés lassú. A hagyományos kézi fektetés valóban időigényes, ezért ennek kiváltására fejlesztette ki és honosította meg a Barabás Téglakő Kft. a Nyugat Európában már jól bevált, új gépi térkő terítési technológiát – a „Gördülő köveket”.

Az önjáró berendezés puttonyába ömlesztve öntik a Barabás Téglakő elemeket, amit a tervezett rakási mintázatnak megfelelően rendeznek sorokba. Az elemek rakását végző munkások a lehető legkényelmesebb módon dolgozhatnak a menetirány szerint mozgó gép munkaszintjén. A kirakott mintázat után a gép egyenletes mozgás mellett, mintegy szőnyegként teríti le a kész Téglakő burkolatot. A technológia 4-5-ször termelékenyebb a kézi térkőrakásnál, miközben a megerőltető és fáradságos munkafogások kiváltásra kerülnek. A szélelemek előre legyártva érkeznek a munkaterületre, a darabolt Téglakő idomok pedig helyszíni vágás után kerülnek beillesztésre a sorokba.

A Téglakő terítő gép 3– 6 m szélességben, 5 – 6 - 8 vagy 12 cm vastagságú burkolatot képező elemfektetésre alkalmas eszköz. Napi teljesítménye 300-600 m2.
A gépi fektetés korlátai természetszerűleg kombinált (gépi – kézi) rakással kerülnek kiváltásra, amikor a bonyolult geometriai alakzatok egyedileg történő kivitelezéssel valósíthatóak meg.

Az eddig megvalósult utak esetében beigazolódott, hogy a Téglakő és a nagy hatékonyságú gördülő köves térkő terítő gép kombinációjának alkalmazása, vitathatatlan gazdasági, társadalmi és környezeti előnyöket jelent lakóövezeteink úthálózatának építésében.