Vízzáróság

Általános esetben érvényesül a Téglakő burkolat azon előnyös tulajdonsága, hogy a felületre kerülő víz egy részét az illesztési hézagokon keresztül átengedi. Ez a viselkedés különösen zöldövezeti környezetben kedvezően hozzájárul a vegetáció dús fenntarthatóságához is.

Az általánosan javasolt és gazdaságossági szempontból is kívánatos alépítmények, mint a stabilizált (jellemzően hidraulikus kötőanyaggal stabilizált megoldások) valamint a zúzottkő alapok esetén (ha az altalaj geotechnikai paraméterei nem zárják ki) a nedvesség „szabadon” szivároghat keresztül a burkolat hézagain.

A Barabás Téglakő nagy homogenitása és magas anyagszerkezeti minősége, valamint tömörsége következtében gyakorlatilag vízzáró, vízfelvétele 4,49 tömegszázalék, a szabványban előírt maximum 6% helyett.

Vízzárási igény a fagyérzékeny talajokon és a burkolat felfagyásának megelőzése céljából, a nem vízáteresztő alépítmények esetében merül fel.
Ha a földmű talaja fagyérzékeny, akkor a csapadékvíz elvezetését nem csak a burkolat felületén, de a pályaszerkezeten belül szemcsés szűrőréteggel, szivárgóval is meg kell oldani.

Ha szükséges a hézagolás és az ágyazati réteg impregnálásával lehetőség van a burkolat teljes felületű vízzárásának elérésére.
Ennek egyik javasolt anyaga a BituBagger gyantás kötésű kationaktív emulzió amit, - gyártói ajánlásnak megfelelően- a bedolgozás előtt a szokásos ágyazati és hézagoló homokhoz, vagy zúzalékhoz adagolva érhető el a kellő vízzárási teljesítmény.
A vízzáróan kivitelezett Téglakő burkolatok sem lehetnek lejtésmentesek, a szükséges felületi vízelvezetést biztosítani kell. Lefolyástalan felületek nem alakulhatnak ki!

Fontos tudni! A vízzáróság nem egyenlő a vízhatlansággal, tehát a vízzáróvá tett Téglakő burkolat sem alkalmas vízszigetelési célra (pl.: hidakon való alkalmazás esetén) Ha vízszigetelési igény merül fel, akkor a szakma szabályai szerint azt, mint speciális vízszigetelési beavatkozást kell elvégezni az arra minősített vízszigetelő anyagokkal és technológiákkal.

Megjegyzés: vízzárónak nevezzük azt a szerkezetet, vagy szerkezeti réteget, ami adott nyomás mellett, annyi nedvességet enged át, ami a védett oldalon nem idéz elő a tervezettől eltérő elváltozásokat, rendellenességet, meghibásodást.