Utak gondozása

A Barabás Téglakő burkolatok javíthatósága kiváló. Ugyanakkor, ha figyelmesen szemléljük a környező utakat és aszfaltozott járdákat, köztereket lehangoló a kátyúk, javítások elkeserítő állapota. Mindez nem csupán esztétikai kérdés, hisz a rosszminőségű javítások gyorsan kiújuló ismételt meghibásodást eredményeznek melyek a közlekedésbiztonság- és az úthasználók testi épségének is állandó kockázati tényezője.

A Téglakő burkolat szükség szerinti javítása egyszerű, hisz a megbontást követően egyenként épségben szedhetőek fel az elemek, melyek az alépítmény szükség szerinti javítását követően gond nélkül újrarakhatóak.

Felületvizsgálat javítás esetén:

Miként minden burkolatjavítás esetében, így a kiselemes burkolatoknál is a hiba kiterjedését meg kell határozni, ki kell jelölni azt a területegységet, ami deformálódott. A bontást a hibás felületen túl 1-2 térkőig kiterjedően kell elvégezni.

Fel kell tárni a bontási helyszínt annak alapozási síkjáig -kutatógödör mértékben- hogy megállapítható legyen az eredeti rétegződés, valamint pontosan meg lehessen határozni a meghibásodás okát. Ha olyan jellegű ok áll fenn, ami nem csak közvetlen burkolatjavítási kérdés (pl.: csőtörés, alámosás, földmű-, vagy munkaárok-roskadás, -ülepedés, stb.) akkor azt orvosolni kell. Ezt követheti a javítás/helyreállítás.

Javítási sorrend:

-  eredeti alépítmény pályaszerkezeti egységeinek megfelelő pótlása és tömörítése
-  ágyazati réteg terítése, majd tömörítése
-  Téglakő elemek helyreállító újrafektetése.

A visszabontás mértékének (mélységének) függvényében egyedileg kell mérlegelni, hogy beállítható-e az eredeti járófelületi sík, vagy célszerű 0,5-1 cm-es -tudatos- „túlemelés” figyelemmel a használati terhelésből eredő utántömörödésre.

A Barabás Téglakő burkolatú felületek nem igényelnek különleges pályafenntartást. Az útépítésben szokásos módok, és eljárások maradéktalan betartása biztosítja a tervezett minőség és élettartam teljesülését.