Költségek

Az elvégzett különböző terhelési osztályoknak megfelelő számítások bizonyítják, hogy a Téglakő térkő útburkolatok építése tíz-húsz százalékkal kevesebbe kerül, mint az aszfaltburkolat építés.

A burkolatok építésének gazdaságossági vizsgálatánál az alábbi költségfajtát kell figyelembe venni:

1. Beépítési költségek
2.Fenntartási és javítási költségek

1. Beépítési költségek

A drágábbnak vélt kiselemes utak esetén fontos áttekinteni az aszfalt és a térkő burkolatú pályaszerkezetek tervezési és megvalósítási sajátosságait.
Mivel a térkő burkolatú felületek minden esetben szegélyek közé készülnek, ezért csak az aszfaltozott terek szegélyezett (kiemelt, vagy süllyesztett) változataival történő egybevetés vezet eredményre. Ha mindkét burkolattípus a várható terhelésnek megfelelő alépítménnyel és megegyező szegélyezéssel készül, akkor reális az összehasonlítás.

Gyakori felvetés az összehasonlításkor, hogy az aszfaltburkolatú utak, mivel sok esetben szegélyezés nélkül kerülnek kivitelezésre – ezért kevesebbe kerülnek.
Szegélyezés hiányában azonban köztudott, hogy az aszfaltburkolatokat a tervezett pályaszerkezetnél szélesebbre kell megépíteni, amely +10-12 % anyag és munkadíj költséget jelent:

1. az aszfalt kopóréteget min. 2 x 0,25-0,30 m-el kell túlnyújtani , mert a szegélyezett utakkal azonos sávszélességek esetén a burkolati szegélyfestés többlet pályaszerkezeti szélességet igényel!
2. a kötőréteget ennek megfelelően min. 2 x 0,35-0,45 m-el szélesebbre kell megépíteni
3. ebből adódóan az alapozást is min. 2 x 0,50-0,55 m-el szélesebb sávban kell elvégezni
4. a szélesebb pályaszerkezet nagyobb földmunkaigénnyel jár, ami szintén drágítja a burkolatépítést

2. Fenntartási költségek és javíthatóság

A 2012 évi statisztikai adatok szerint, a mintegy 30 ezer kilométernyi hazai közúthálózaton több mint tízezer kátyú van.

A Téglakő útburkolatok egyik legfontosabb előnye jellemzője, hogy nem képződnek kátyúk a várható terhelésre méretezett és jól megépített alépítmény esetén. Ebből következik, hogy a 30-40 évre tervezett élettartam alatt minimális fenntartási költsége van. A Téglakő burkolat bontása gyakorlatilag károsodásmentes, egyszerűen javítható, a kibontott ágyazati és burkolati réteg kifogástalan minőségben visszaépíthető, így az újrafelhasználhatóság további költségmegtakarításokat eredményez.