Élettartam

A burkolati-, vagy un. kopóréteg figyelembevétele esetén, a Barabás Téglakő élettartama többszörös az aszfalthoz képest.

A különböző útpályaszerkezetek várható élettartama:

Aszfalt: 7-15 év
Beton: 20-25 év
Betonkő, Téglakő: 30-40 év

A Barabás Téglakő élettartamhoz kapcsolódó további előnyös tulajdonságai:

-  Nincs repedés érzékenység
-  Nincs keréknyomvályú veszély (megfelelő terv, anyagok és ellenőrzés esetén)
-  Kopásálló
-  Vízre-fagyra nem érzékeny – Időjárásálló
-  Felület kellően érdes
-  Állandó minőség a gyári előállítással biztosított

Befolyásoló tényező még, hogy esetleges burkolatbontás esetén a Téglakő elem legalább 5-ször újrarakható (számottevő károsodás nélkül!), valamint szükség esetén megfordítható, míg az aszfaltburkolat újrahasznosítása jelentős környezetvédelmi és technológiai nehézséget, többletfeladatot jelent az útépítésben.

A Téglakő burkolatú útpályaszerkezettől és közterektől elvárt élettartam; a földmű, vagy földmunka és úttükör minőségével kezdődik, a szakszerűen beépített, megfelelően tömörített, terv szerinti rétegfelépítés megvalósításával létrejövő, majd a jól-karbantartott létesítmény együttes eredője.

A pályaszerkezet élettartamának vonatkozásában meghatározó tényezők és körülmények:

-  földmű, vagy földmunka: a jó „fogadószint” biztos támasz az alapoknak.
-  úttükör: a jó tükör jó teherátadást biztosít a talaj felé.
-  alap: a jó alap biztonsággal hordja és adja tovább az igénybevételeket.
-  ágyazati réteg: a jól megválasztott és beépített ágyazati réteg tökéletes közvetítő burkolat és alap között
-  fektetés jellege: a mindenkori igénybevételhez igazodó fektetés növeli az élettartamot, mert halszálka kötésben, illetve élére rakott Téglakő esetén az útburkolat terhelhetősége tovább növekszik
-  hézagolás: a Téglakő zárt hézagai a jó mechanikai adottságokon túl a tartóssághoz is hozzájárulnak.
-  tömörítés: a teljes pályaszerkezet egyes rétegeinek előírt tömörítése-, továbbá a hézagolás előtti és hézagolt burkolat felületi gumilapos vibrátoros tömörítése a kompakt szerkezet biztosítéka.
A fentiek együttesen garantálják, hogy az önmagában akár több évtizedes Téglakő burkolatú létesítmény élettartama megnyugtatóan hosszú legyen.

A Barabás Téglakő elemből épített utak élettartama - rendeltetésszerű létesítmény-üzemeltetés esetén - akár negyven év, gyakorlatilag a fagyálló természetes (bazalt, andezit) kövekből építettekkel megegyező.